Toeristische sagengids van de Veluwe

Zelf op zoek naar de geheimzinnigste plekjes op de Veluwe

Hans den Haan

(ga om te bestellen naar onderaan de pagina)

Met routebeschrijvingen

Een bezoek aan de Veluwe is leuker als je de sagen kent… omdat het landschap dan voor je gaat leven.
Aan de hand van duidelijke routebeschrijvingen brengt deze gids je naar meer dan tachtig locaties op de Veluwe, waarover er vreemde verhalen de ronde doen… meestal gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen in een ver verleden. Het boek leidt je naar tot de verbeelding sprekende plekken, waar het soms tot op de dag van vandaag spookt.
Aan de hand van deze gids bezoek je bossen waarin spookhonden of andere schimmige dieren ronddwalen, leemkuilen waarin nog niet gedolven schatten begraven liggen, kastelen vol oude legenden, vijvers waaruit ooit verdronken jonkvrouwen tevoorschijn kruipen, en vele andere fabelachtige plekken tussen de IJssel en de Gelderse Vallei.
Het boek vertelt niet alleen alle verhalen… het leert je ook veel over de geschiedenis en de cultuur van de Veluwe, wat je verblijf in het Veluwse land een stuk interessanter zal maken.

Bij de vierde druk werd de sagengids uitgebreid herzien. De routebeschrijvingen werden weer up-to-date gemaakt, de tekst werd waar nodig verbeterd, en nieuwe inzichten werden in het boek verwerkt.

Omslag voor Bol

Uitgeverij Het Goudhaantje – Toeristische sagengids van de Veluwe – Zelf op zoek naar de geheimzinnigste plekjes op de Veluwe

Vierde, herziene druk

ISBN 978-90-807868-44, 192 pagina’s, verkoopprijs € 14,50

verkrijgbaar bij de boekhandel of te bestellen via het contactformulier


Inhoud

Stoffelijk gedoe – De bewegende stok – Verschillende soorten spookverschijnselen – Sagen: geschiedenis plus symboliek  – Voorbereidingen voor de spokenjacht – Wanneer je in het donker op stap gaat

Noord Veluwe  Voorthuizen: De behekste turf van het Moordgat – Nijkerk: Het verdwenen kasteel Hulkestein – Garderen: De scheper van het Bambergse gat – Garderen: Hazendans op de Bergsham – Huinen: Ruiter zonder hoofd op het Huinerveld – Putten: Het verzonken klooster van het Solsche gat – Putten: Het spook bij het Solsche Gat – Speuld: Verbrande Berend, die in cirkels gaat – Staverden: De zwarte vrouwe van kasteel Staverden – Staverden: De jonker en de molenaarsdochter – Staverden: Het verborgen spaargeld van Aort Boender – Veluwe: Verborgen schatten op de Veluwe – Uddel: Het meisje van de Uddeler Heegde – Uddel: De boze geest Osschaert – Vierhouten: De sage van de Buntmanskop achter de Bommelskuil – Vierhouten: De vrijgevige zwartbaardkabouters op de Bonenberg – Vierhouten: De verdronken Fransman in het Vierhouterbos – Hoog Soeren: De Fransman die met paard en al verdronk in het Ruitersgat – Hoog Soeren: Oude wegen rondom de echoput – Hoog Soeren: De zwarte vrouwe van de echoput – Hoog Soeren: Het klagende bos op de Dassenberg – Hoog Soeren: De schat van het Heidensgat – Hoog Soeren: Alven-vergaderingen bij de Pomphul – Harderwijk: Wezens met kille ogen langs de kust – Harderwijk: De Barneman – Hierden: De wederkeer van kasteel Bekenburg – Nunspeet: Het geheim van de Rokende Berg – Nunspeet: Eibertje gaat op pad – Nunspeet: De geketende zussen van de Bruine Spieker – Elburg: De Vuurkerel – Hattem: Kladdegat – Hattem: Het spook in het huis van Nicolaas Staal – Hattem: Het spook dat z’n peuken achterliet in de kerk – Hattem: Het slimme paard in ’t Spookhuys – Hattem: Onrustige geesten bij de Spaanse Graven – Heerde: Het heertje van Vosbergen – Vaassen: De nieuwsgierige dienstknecht van de Cannenburch

Zuid-Veluwe  Barneveld: De geest die z’n poel kwijt is – Barneveld: Het verdwenen kasteel Bijlaersbosch – Barneveld: De juffer van Brielaerd – Lunteren: De trieste schaapherder van het Sweizerbos – Wekerom: Het geheim van de zeven kolken – Ede: De molenaar van de Doesburger molen – Ede: De witte vrouwe van Kernhem – Ede: De Bloedsteen in de Doolhoflaan – Ede: Rusteloze bomen in Bruno’s bos – Ede: De Sijsselse spookdieren – Ede: Rooie Berend bij de Mechelse Kuil – Bennekom: Kindergeraamten gevonden te Boekelo – Zuidwest Veluwe: De vuurmannen van de Zuidwest-Veluwe – Wolfsheze: De brandende scheper van Wolfsheze – Oud Reemst: De stiptheid van Blauwbroek – Renkum: De vuurman van de Buunderkamp – Renkum: De jonkvrouw van Grunsvoort – Renkum: Witte wieven op de Molenwei – Doorwerth: Het kasteel van de trieste ridders – Oosterbeek: De sage van de Hemelse Berg – Oosterbeek: Het verloren kruis – Rozendaal: Het graf zonder dode bij kasteel Rosendael – Velp: Mooi-An van Velp – De Steeg: De sage van de Rouwenberg – De Steeg: De Duivelssteen – Dieren: De verbannen duivel van Olburgen – Dieren: Het paard met de dodende ogen – Woeste hoeve: Gloeiende Gerrit – Brummen: De verzonken kerk bij de Kanonsdijk – Eerbeek: Het Huis te Eerbeek – Loenen: De spoken van de Vrijenberg – Beekbergen: De monniken van de Papenberg – Hoog Buurlo: Het Kozakkenkerkhof

De gehele Veluwe  De wilde jacht – Dwaallichtjes – Weerwolven – Spookhonden – Spookkatten – Elven – Kabouters – De grote mist

NotenLiteratuur


Huinen: Ruiter zonder hoofd op het Huinerveld

Vanaf de Bergsham is het een flinke fietstocht naar ons volgende spokenstekkie, het Huinerveld, een heideveldje tussen Huinen en Koudhoorn. Daar moet je beslist eens gaan kijken. Er rijdt daar namelijk een ruiter zonder hoofd rond. Lijkt wat lastig zo zonder verstand. Maar hij blijkt met enkel zijn reflexen heel goed uit de voeten te kunnen. Scheelt dat het paard wel het hoofd heeft mogen behouden. Dat had blijkbaar geen zonde begaan en werd niet onthoofd. Het is een raar gezicht zo’n man zonder kersenpit, die toch lekker actief is. Je vraagt je ogenblikkelijk af waar de buurtmanege is, die zo’n kerel een van z’n dravers toevertrouwt.

De heide blijkt een verrassende open plek in een donker woud, een veld van overzichtelijke omvang omringd door louter loofbomen. In de zomer tonen de bodemgewassen fijne tinten van groen en mooi diep bruin. En als na een regenbui de zon doorbreekt verspreiden de bosbessenstruikjes er een zoetige geur, die zich mengt met de heerlijke reuk van nat gras. Een late lentevogel zingt er dan een lied voor de eenzamen.

Routebeschrijving: Om bij het heideveld te komen fiets je bij de grafheuvels van Bergsham rechtdoor verder het bos in tot aan paddenstoel 20213. Daar sla je linksaf. Bij paddenstoel 20239 vervolgens rechtsaf… alweer de Hoge Boeschoterweg. Net voorbij de schaapskooi sla je linksaf (naar knp. 57). Bij paddenstoel 20215 (op knp. 57) kom je uit op de Harderwijker Karweg. Daar sla je rechtsaf en fiets je almaar rechtdoor tot je tweeënhalve kilometer verderop aankomt bij het mysterieuze heideveld aan weerszijden van de karweg. (GPS 52.23169 5.64835)

Je kunt ook vanaf de weg van Putten naar Garderen (vanaf Putten de Garderense weg genoemd, en – hoe kan het ook anders – vanaf Garderen de Putterweg) bij paddenstoel 20211 de Arnhemse Karweg op fietsen, waarna je na ongeveer een kilometer bij het heideveldje aankomt. Bij paddenstoel 20830 moet je dan niet vergeten rechtdoor te fietsen.


Vragen en bestellingen

Berichten worden niet in een database bewaard, maar verwijderd nadat ze zijn gelezen. Naam en adresgegevens bij bestellingen worden in onze administratie bewaard.

Standaard